Slimme sensoren in woonzorgcentrum de Herik

 

In de Herik wonen mensen met dementie. Hier wordt de zorg ondersteund met de inzet van slimme sensoren. De innovatieve techniek biedt veel voordelen. Het draagt bij aan het borgen van een goede kwaliteit van zorg, meer privacy, rust en grotere bewegingsvrijheid voor de bewoners én ondersteuning van medewerkers.

Icare wil hiermee de toon zetten voor al haar verpleeghuislocaties en een voorbeeld zijn voor andere organisaties. “We zijn er trots op dat we dit project in de Herik mogen opstarten!”, zegt Esther Zagers, projectleider en beleidsmedewerker van Icare. “We delen graag de kennis die wij hiermee in de Herik opdoen.”

 

‘Sensoren herkennen gewoontes van bewoners”

 

In de appartementen van de bewoners, de gangen en huiskamers hangen slimme sensoren. Wat is er nou zo ‘slim’ aan deze sensoren? De functies staan in verbinding met een softwareprogramma. Hierin kun je individuele cliëntprofielen aanmaken. Het gaat dus niet alleen om het signaleren van bijvoorbeeld een beweging. De slimme sensor kan gewoontes van een bewoner herkennen en een signaal afgeven naar de zorg als patronen afwijken. Stapt een bewoner bijvoorbeeld ’s nachts gewoonlijk een paar keer uit bed voor een toiletbezoek? Dan kun je de sensor zo instellen dat er een zorgoproep uitgaat als deze binnen 10 of 15 minuten niet terug is in bed. Bij de oude generatie bewegingssensoren, gaat er standaard een alarm op elk moment dat iemand uit bed stapt. Of als er bijvoorbeeld een deken voor de sensor glijdt.

 

‘Alarmering op maat; bij afwijking
van normale leefpatronen’

 

Gebruiksvriendelijk

Medewerkers van de Herik kregen een training om de sensoren op een goede manier te gebruiken. Ook leerden ze op welke manier een melding binnenkomt en hoe je vervolgens handelt. “Fijn om te merken dat je eigenlijk niets fout kunt doen”, zegt manager woonzorg Joke Hof. De techniek is eenvoudig: “Een kind kan de was doen.”

Meer rust en privacy voor bewoners

De medewerkers zien de voordelen van de nieuwe techniek. “Het lijkt mij veel fijner voor de bewoners. Voorheen gingen we bij alarmmeldingen bij bewoners binnen kijken. Als iemand dan gewoon even lekker aan het rommelen is, is dat heel vervelend. Nu kunnen we op afstand via de smartphone kijken of er iets aan de hand is. Aan de hand daarvan bepalen zij of ze actie moeten nemen.