Betere zorg dankzij slim incontinentiemateriaal

 

Espria wil bijdragen aan kwaliteit van leven van kwetsbare mensen. Een waardig bestaan, waarin mensen zichzelf kunnen zijn en blijven en zoveel mogelijk regie hebben op hun eigen leven en gezondheid. Hoe Espria omgaat met continentie sluit daarbij aan. Een pilot bij Evean met slim incontinentiemateriaal van Abena laat zien dat zowel cliënt als medewerker hierbij gebaat zijn: minder natte bedden, decubitus en beter doorslapen voor de cliënt. Vermindering van inzet en fysieke belasting voor medewerkers.

Slim incontinentiemateriaal

Het slimme incontinentiemateriaal van leverancier Abena is voorzien van een sensor in het incontinentiemateriaal en een losse persoonsgebonden clip. De sensor meet continue hoe verzadigd het materiaal is met urine en verzendt deze data – via de clip (bluetooth) en een baken (4G of vaste verbinding) – naar de centrale Abena server. Meldingen worden vervolgens naar een smartphone gestuurd waarop de zorgmedewerker kan zien in welke mate het materiaal van een bewoner verzadigd is en of het vervangen moet worden. De gegevens kunnen ook online worden ingezien met een computer.

Betere & minder belastende zorg dankzij slim incontinentiemateriaal

Incontinentie is een gezondheidsprobleem dat de kwaliteit van leven van mensen op een negatieve manier beïnvloedt. Klanten zijn bang dat anderen hen ruiken, schamen zich ervoor of worden zelfs depressief. Slim incontinentiemateriaal realiseert een vermindering van 60% aan natte bedden, verbetert inzicht in plaspatronen, voorkomt decubitus en vergroot de kwaliteit van leven van de cliënt. Door betere nachtrust ontstaat meer rust op de groepen.

Daarnaast gaat de zorg bij incontinentie gepaard met zware fysieke belasting en een forse tijdsbesteding van de zorgverleners. Het gebruik van slim incontinentiemateriaal voorkomt onnodig handelen en verlaagt daarmee de werkdruk voor de zorgmedewerkers. Daarbij is vooral veel tijdswinst en cliëntgemak te behalen bij de rolstoel- of bed-gebonden cliënten. Gegeven de krapte op de arbeidsmarkt en het ziekteverzuim in de zorg zijn arbeidsbesparende maatregelen en innovaties die de werkdruk verlagen zeer welkom.

Deze veranderingen hebben een grote impact op zowel bewoners als medewerkers, legt Nicole Brink, Medewerker zorg en kwaliteit van Evean uit: “Bewoners hoeven niet meer in een nat en koud bed te liggen, en ervaren ook minder schaamte en onrust. Medewerkers hebben minder werk aan het verschonen van kleding en beddengoed. Dat scheelt niet alleen tijd, maar is ook een verlichting qua fysieke belasting.”